Centrale peleti, centrale pe gaz, centrale electrice - Constanta

Centrala termica pe combustibil solid (pe lemne sau carbune)

Avantaje:
combustibil ieftin

Dezavantaje:
- incarcari dese cu combustibil. Se poate evita acest lucru prin alegerea centralei termice cu incarcare automata, dar la centralele cu incarcare automata nu se mai poate folosi combustibilul solid uzual, se folosesc peleti.
- intreruperea curentului electric implica introducerea unor elemente de siguranta in instalatie, ceea ce conduce la cresterea investitiei initiale. Astfel, daca la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezinta probleme deosebite, la centralele termice pe combustibil solid lipsa circulatiei agentului termic prin instalatie poate genera probleme serioase. De ce? Pentru ca odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de caldura), vase de expansiune deschise si se asigura circulatia naturala (termosifon) la cel putin 2 corpuri de incalzire.
- investitie mare initiala. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, sisteme de siguranta. Acestea se monteaza in instalatia de incalzire separat, nu sunt incorporate ca la celelalte centrale termice intr-o singura carcasa

 

Catalog de preturi pentru centrale termice cu combustibil solid

Cazane cu functionare pe principiul gazeificarii lemnului

Functionarea centralei cu sistemul de gazeificarea a lemnului (flacara intoarsa) reprezinta continuarea arderii gazului de lemn- gazogenului intr-o camera de ardere secundara cu captuseala ceramica la temperaturi ridicate. Aerul necesar arderii este furnizat cu ajutorul unui ventilator.

Avantaje:
- camera de ardere spatioasa permite incarcarea cu lemne de dimensiuni mari.
- ventilatorul asigura aerul necesar arderii in orice conditii.
- exhaustorul faciliteaza arderea, reduce afumarea cazanului la minim si asigura o ardere eficienta.
- este usor de curatat.

Dezavantaje: Preţ ridicat.
Cele mai multe modele necesita si un puffer (vas tampon).